/ Cuviosul Paisie Aghioritul / A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul

A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul

 

 

A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul

 

Vineri, 23 ianuarie 2015, a avut loc sfințirea bisericii Sfinților Arsenie Capadocianul și Paisie Aghioritul din Limasol, Cipru.

 

Evenimentul bisericesc petrecut la 10 zile după canonizarea marelui sfânt contemporan, este materializarea unei dorințe mai vechi a
A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul  I.P.S. Mitropolit Athanasios de Limasol, Cipru, de a adăuga și pe Sfântul Paisie în șirul ocrotitorilor acestei biserici, alături de Sf. Arsenie Capadocianul și Sf. Mucenici Varahisio și Iona.

Programul liturgic, desfășurat între orele 18.00 și 02.00 a zilei următoare, a cuprins procesiunea de aducere a sfintelor moaște care urmau să fie depuse în piciorul Sfintei Mese, Vecernia, Utrenia, slujba propriu-zisă de sfințire și Sfânta Liturghie.A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul

La sfârșitul Utreniei, Chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea momentului, explicând, totodată, în linii generale, evoluția locașului de închinare începând cu Vechiul Testament, până în zilele noastre. Referindu-se la cei patru sfinți ocrotitori ai bisericii centrale și ai celor două paraclise încorporate, Înaltpreasfinția Sa a amintit că în satul de origine al Sfântului Paisie, Farasa Capadociei, biserica avea hramul Sfinților Varahisio și Iona. ”Putem spune, a adăugat înaltul ierarh, că această biserică a Sfinților Arsenie și Paisie este biserica părintească și casa părintească a Cuviosului Paisie”.

La Sfânta Liturghie au slujit trei ierarhi, 30 de preoți și trei diaconi.

ÎnaltpreasfințitA fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul ul Mitropolit Athanasios a fost însoțit în rugăciune de P.S. Episcop Epifanios de Lidra, care este și Stareț al istoricei Mănăstiri Mahera din apropiere, precum și P.S. Episcop Nikolaos al Amatundei.

Numărul credincioșilor care au participat la momentul liturgic de excepție a fost deosebit de mare. Împărtășirea credincioșilor din cele cinci Sf. Potire a necesitat timp îndelungat, caracteristică generală în spațiul elen, în special la sărbători mari.A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul

Un element aparte în contextul liturgic amintit a fost prezența unui fragment din moaștele Sfântului Arsenie Capadocianul, aduse de la mănăstirea omonimă din Halkidiki, Grecia, de către Starețul acesteia, Arhim. Theoklitos Bolkas. De asemenea, credincioșii s-au putut închina la fragmente din vestimentația Sfântului Paisie Aghioritul, expuse spre închinare într-o raclă specială.

Conform A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul mărturisirii I.P.S. Mitropolit Athanasios, este prima sfințire a unui locaș de cult ortodox închinat Sfântului Paisie Aghioritul, după canonizarea sa.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 16 noiembrie 2002, pentru ca în 28 februarie 2004 să fie sfințit demisolul.

Biserica centrală a fost dată în folosință la data de 23 iulie 2011. După trei ani și jumătate, avea să se finalizeze tot demersul spiritual al acestui locaș de închinare, prin slujba de sfințire oficiată în lumina celor patru Sfinți menționați.

 

 Pr. drd. Petru Sidoreac

 

A fost sfințită prima biserică închinată Sfântului Paisie Aghioritul