/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Cuviosul Paisie Aghioritul şi tinerii – 2. Fumatul

Cuviosul Paisie Aghioritul şi tinerii – 2. Fumatul

Cuviosul Paisie Aghioritul

 

Sunt multe cazuri când fumători împătimiţi s-au lăsat de fumat cu ajutorul Stareţului. Cuvintele lui nu erau numai nişte simple sfaturi, ci aveau putere. Aducea o dispoziţie de repulsie faţă de ţigară şi se tăia dorinţa de a mai fuma. Dar cel mai mult ajuta cu rugăciunea sa.

Mărturia unui anonim: „Am venit în Sfântul Munte pentru a mă face monah. Nu purtam culion, pentru că încă nu puteam să mă las de fumat. Pe atunci fumam două pachete pe zi. Mă străduiam, le rupeam, le aruncam, dar în ziua următoare mergeam, le luam din nou şi fumam. Deşi mă ruşinam, am mers şi i-am spus Stareţului despre aceasta. Iar el mi-a spus:

– Te vei izbăvi, nu te teme! Şi m-a bătut mângâietor pe umăr.

Era ora zece dimineaţa. Până seara nu m-am mai gândit deloc la ţigări. De atunci, cu rugăciunile Stareţului m-am lăsat de fumat şi m-am făcut monah. Pentru mine aceasta a fost o minune.”

Un alt închinător povesteşte: „Odată l-am vizitat pe Stareţ şi aşa cum stăteam şi discutam cu el, am scos o ţigară ca să fumez şi am aprins-o. Am făcut aceasta inconştient, deoarece ajunsesem să fumez trei pachete pe zi. Atunci Stareţul mi-a luat ţigara din gură şi mi-a spus:

– Nu vei mai fuma până când germanii vor scoate o maşină de curăţat plămâni.

La mănăstirea unde am înnoptat, am conştientizat că nu mai fumasem de trei ore, dar nici nu mai simţeam dorinţa de a fuma. De atunci m-am lăsat de ţigări cu desăvârşire.”

 

Fragment din cartea Viaţa Cuviosului Paisie Aghioritul scrisă de Ieromonahul Isaac. Traducere din limba greacă de Ieroschim. Ştefan Nuţescu, SCHITUL LACU – SFÂNTUL MUNTE ATHOS. Editura Evanghelismos, Bucureşti 2005.

Cuviosul Paisie Aghioritul şi tinerii – 2. Fumatul