/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Mii de pelerini la Privegherea pentru Cuviosul Paisie Aghioritul. 11-12 iulie 2014

Mii de pelerini la Privegherea pentru Cuviosul Paisie Aghioritul. 11-12 iulie 2014

Mii de pelerini la Privegherea pentru Cuviosul Paisie Aghioritul 11/12 iulie 2014

Mănăstirea Suroti din Grecia și-a deschis larg porțile miilor de pelerini veniți în seara zilei de 11 iulie 2014 să cinstească pe Cuviosul Paisie Aghioritul la 20 de ani de la adormirea sa (12 iulie 1994).

Slujba de Priveghere oficiată de chiriarhul locului, IPS Nikodimos al Kassandriei, în fruntea unui impresionant sobor, a durat opt ore, incluzând și Parastasul de la mormântul Cuviosului, aflat în spatele bisericii.

În cuvântul de învățătură de la finalul Parastasului, înaltul ierarh a accentuat faptul că evlavia poporului este cea care indică sfințenia cuiva, pentru ca, mai apoi, Biserica să recunoască oficial o stare de fapt prin hotărâre sinodală şi slujba de canonizare. Totodată, numindu-l de mai multe ori „Sfântul Paisie”, a adus la cunoştinţa auditoriului că acest moment este foarte aproape, dar Biserica nu doreşte să acţioneze în pripă, după cum se practică în alte spaţii.

Toţi cei care au aşteptat ore în şir pentru a ajunge la mormântul Cuviosului Paisie – printre care şi câteva grupuri de români –  şi-au plecat genunchii cu smerenie şi au sărutat crucea şi lespedea de marmură, cu speranţa că, în curând, se vor învrednici să venereze înseşi sfintele moaşte adăpostite aici.

Aceeaşi speranţă este nutrită de nenumăraţii pelerini, greci şi străini, care poposesc în număr mare, zilnic, la Mănăstirea Suroti, devenită în ultimii 20 de ani un important punct de referinţă în evoluţia duhovnicească a Ortodoxiei de pretutindeni.

 

Pr. drd. Petru Sidoreac

 

 Mii de pelerini la Privegherea pentru Cuviosul Paisie Aghioritul. 11-12 iulie 2014