/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Sărbătoarea Sfântului Paisie Aghioritul la Mănăstirea Suroti – 12 iulie 2016

Sărbătoarea Sfântului Paisie Aghioritul la Mănăstirea Suroti – 12 iulie 2016

Sărbătoarea Sfântului Paisie Aghioritul la Mănăstirea Suroti - 12 iulie 2016

 

Și anul acesta, Mănăstirea Suroti a fost neîncăpătoare pentru miile de pelerini greci și străini, care au dorit să fie aproape de ocrotitorul lor atât de îndrăgit.

Slujba Privegherii, constituită din Vecernie, Utrenie și Sfânta Liturghie, a început în seara zilei de 11 iulie, la orele 20.00 și s-a încheiat a doua zi dimineața, la orele 4.30. Soborul de clerici format din patru mitropoliți, preoți și diaconi a avut în frunte pe Întâistătătorul Bisericii Greciei, Preafericitul Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade. Acesta, răspunzând cuvântului de întâmpinare rostit de chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Nikodimos al Kassandriei, a mulțumit pentru invitația de a participa la această sărbătoare. Totodată, a elogiat în termeni calzi personalitatea Sfântului Paisie, accentuând rolul acestuia în evoluția duhovnicească a societății contemporane. Printre altele, a afirmat: ”Nu era cunoscător doar al realităților monahale, ci citea și cunoștea întreaga societate și prevedea lucruri pe care le-a zis atunci iar acum, în epoca noastră, le trăim. Avea puterea să pătrundă în sufletele oamenilor și să le odihnească”.

Vizita de anul acesta a Arhiepiscopului Atenei este a doua manifestare o atenției depline pe care o acordă Biserica Ortodoxă marelui Sfânt contemporan, după prezența de anul trecut, la sărbătoarea din 12 iulie, a Patriarhului Ecumenic Vartolomeu.

Amintim că înscrierea oficială a Cuviosului Paisie Aghioritul în rândul Sfinților a avut loc în data de 13 ianuarie 2015.

 20160711_200103

 

20160711_202957

 

Suroti 16

 

 

Pr. Petru Sidoreac

Sărbătoarea Sfântului Paisie Aghioritul la Mănăstirea Suroti – 12 iulie 2016