/ Cuviosul Paisie Aghioritul / Simpozion internațional dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul – 3. Referatul dlui Prof. Gh. Mantzaridis, Grecia (VIDEO)

Simpozion internațional dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul – 3. Referatul dlui Prof. Gh. Mantzaridis, Grecia (VIDEO)

 

 

Simpozion internațional dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul - 3. Referatul dlui Prof. Gh. Mantzaridis, Grecia (VIDEO)

 

Dl Prof. univ. dr. Gheorghios Mantzaridis s-a născut în Tesalonic în anul 1935.

A absolvit Facultatea de Teologie din orașul natal în 1957, iar în 1960 a primit titlul de Doctor în Teologie, cu teza: Activitatea învăţătorească a lui Origen. A activat ca profesor la aceeași instituție de învățământ superior, unde s-a remarcat, timp de jumătate de secol, prin ținuta sa academică și morală, precum și prin opera impresionantă, care cuprinde peste 200 de titluri, repere teologice pentru multe generații.

A primit cele mai înalte distincții din partea Patriarhiei Ecumenice, a Patriarhiei Române, a Mitropoliei Germaniei și a altor instituții religioase și culturale din Grecia și străinătate.

Cu ocazia prezenței sale în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, motivată de participarea la Simpozionul Internațional ”Întâlnire cu Părintele duhovnicesc”, dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul, în data de 12 noiembrie 2014 i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultății de Teologie din Iași (Universitatea Al. I. Cuza).

 

Contribuția dlui Prof. univ. dr. Gheorghios Mantzaridis la simpozionul amintit s-a concretizat într-un referat de excepție intitulat ”Cuviosul Paisie – om universal”. Valențele duhovnicești și teologice ale personalității marelui sfânt recent canonizat au fost expuse din perspectiva celui care l-a cunoscut îndeaproape și s-a convins încă de atunci de sfințenia acestuia și de rolul său în societatea contemporană universală.

 

 

Material realizat de Pr. drd. Petru Sidoreac

Simpozion internațional dedicat Cuviosului Paisie Aghioritul – 3. Referatul dlui Prof. Gh. Mantzaridis, Grecia (VIDEO)