/ Ortodoxia în lume- Stiri / ”Botezul” sacrificiului de sine pe feribotul Norman Atlantic

”Botezul” sacrificiului de sine pe feribotul Norman Atlantic

”Botezul” sacrificiului de sine pe feribotul Norman Atlantic

 

Pr. Petru Sidoreac

 

Astăzi, când atenția noastră este îndreptată spre Iordan și spre elementul ”apă”, în general, aduc un pios omagiu unui cleric din Georgia înghițit de valurile mării în timpul recentei tragedii de pe feribotul Norman Atlantic. Cazul său este unul special. Nu pentru că a fost una din victimele înregistrate, ci datorită faptului că s-a jertfit pentru salvarea altora.

 

Părintele Arhimandrit Ilia Kartozia era unul dintre pasagerii vasului. Intenționa să meargă la Bari, pentru a se închina la moaștele Sfântului Nicolae. În timpul incendiului, s-a remarcat prin eficiența cu care i-a îmbărbătat pe ceilalți pasageri îngroziți de sfârșitul iminent. Unul dintre aceștia, tot de origine georgiană, relatează ziarului italian La Repubblica despre modul în care Părintele Ilia l-a scos din deznădejdea care îl cuprinsese și l-a determinat să-și asume salvarea fiului de nouă ani și a soției lui, cu convingerea că Dumnezeu nu-i va părăsi, ci îi va ajuta în acele clipe cruciale: ”El m-a liniștit și mi-a  zis să am încredere și să mă gândesc la Dumnezeu”. În continuare, compatriotul monahului erou povestește că atunci când a venit rândul părintelui să se urce în barca de salvare, acesta a văzut o femeie cu o fetiță, se pare de origine greacă, și le-a cedat locul, rămânând pe vasul în flăcări. Când, în cele din urmă, a vrut să coboare și părintele, frânghia s-a rupt iar el a căzut în mare. I-au aruncat un colac de salvare, dar nu a reușit să-l prindă și astfel a fost înghițit de valurile imense.

Norman Atlantic

 

 

Trupul neînsuflețit a fost găsit ulterior pe țărmul Lecce. Rucsacul plin de icoane pe care îl avea asupra sa confirma ceea ce martori oculari auziseră din gura arhimandritului cu puțin înainte de sfârșitul său: că nu se va despărți de ele niciodată.

 

Pentru acest ”botez” numit ”sacrificiu de sine”, Dumnezeu să-l odihnească întru Împărăția Sa, alături de toți cei care au dat dovadă de dragoste supremă, jertfindu-se pentru aproapele lor.

Odihnește-te în pace, păstor veritabil al turmei lui Hristos!

 

 

Sursa: www.lifo.gr

 

”Botezul” sacrificiului de sine pe feribotul Norman Atlantic