/ Ortodoxia în lume- Stiri / Descoperiri cutremurătoare într-o biserică veche în Capadocia

Descoperiri cutremurătoare într-o biserică veche în Capadocia

biserică veche în Capadocia, istorie inedită despre Hristos, descoperire a arheologilor, biserica cioplita in stanca, fresce din secolul al V-lea, Biserica cea mai mare din toate bisericile primare creștine din regiunea Capadociei

Foto: Oana Nechifor

O biserică cu vechime de 1500 ani a ieșit la lumină în orașul Nevșehir din Capadocia, iar picturile ei ne relatează o istorie inedită despre Hristos.

Conform reportajului ziarului Hurryet, biserica a fost descoperită absolut întâmplător de către arheologi, pe durata lucrărilor publice pentru transportul urban al orașului.

Biserica, care este cioplită într-o stâncă, se găsește în cadrul frontierelor cetății orașului, cetate ce acoperă o suprafață de 360 mii m3 și cuprinde 11 cartiere ale orașului. Arheologii estimează faptul că locul acela a fost pictat în jurul secolului al V-lea după Hristos.

Potrivit primarului Hasan Unver, frescele reprezintă următoarele scene: Înălțarea lui Iisus Hristos la cer, ziua Judecății sufletelor, pe Iisus lăsând să cadă pești din mâinile Sale, pe Apostoli, pe Sfinți, pe Moise și pe profetul Ilie.

Primarul consideră că aceasta este cea mai mare din toate bisericile primare creștine din regiunea Capadociei. Și, după cum săpăturile nu au fost finalizate, tot el și-a exprimat speranța că noi informații despre istoria zonei va reieși în curând.

Arheologul Semih Istabulluoglu, care conduce echipa de cercetare, a spus că o parte din pereții subțiri ai biserii s-au prăbușit din cauza zăpezii și a ploii, dar pagubele vor fi restaurate, prin dezumificarea lentă a locului cu scopul de a nu se modifica culorile.

O parte importantă a pereților laterali ai bisericii sunt încă îngropați în sol, ceea ce înseamnă că există și alte picturi care așteaptă să iasă la lumină.

 

Trad. din lb. greacă: Elisei Roncea

Pentru a vedea imagini cu biserica descoperită vezi: agioritikovima

Descoperiri cutremurătoare într-o biserică veche în Capadocia